Aardehuis Feestival
Verbind, ontdek, leer, speel, dans, proef, maak, bouw, zing. Beleef het allemaal tijdens het vierdaagse jubileum festival ter ere van 10 jaar Aardehuizen!
De Aardehuizen zijn een plek waar leven in harmonie met de natuur en de wereld om ons heen niet alleen wordt geleefd maar ook beleefd. Het is een plek waar pioniers op het gebied van biobased bouwen, permacultuur en een bewuste levensstijl samenkomen om een idyllische plek te creëren waar respect voor de natuur een gegeven is.
Op dit festival ontmoet je de bedenkers, bouwers en dromers die dit project mogelijk hebben gemaakt en ben je, voor korte tijd, deel van de hechte community van mensen die samen met jullie het leven vieren! Alleen of samen, je bent meer dan welkom.
besloten avond voor genodigden (oud-vrijwilligers en andere belanghebbenden).
Dromen, plannen, doen en vieren, dat is de slogan van onze gezamenlijke workshopdag en symposium in samenwerking met GEN Nederland. Een dag vol lezingen, (fysieke) workshops en een info- en doe-markt over biobased bouwen, zelfvoorzienend wonen en leven. Overdag is er catering aanwezig waar de bezoekers kunnen proeven van de biologische en biodynamische smaken van het land (lokaal, vegan en glutenvrij). In de avond draait er een film met het thema lowtech en natuurlijk bouwen, duurzaam leven en biodiversiteit.
*Aanmelden voor de workshops gebeurt op locatie. Wil je niet naast de boot vissen? Meld je op de dag zelf tijdig aan bij de locatie en workshop facilitator. Vol = vol.
Samen met de Aardehuizen viert ook GEN NL dit jaar zijn 10e verjaardag. Voor deze gelegenheid is GEN NL tijdens het Aardehuis Feestival direct naast de Aardehuizen aanwezig met een eigen Netwerkweekend op het ‘Ecodorpenveld’ in het Olster Voedselbos. Mede-oprichtster, voedselpionier en internationaal actieve eco-duizendpoot Monique Wijn geeft een kleurrijke presentatie van de huidige ecodorpen beweging in binnen- en buitenland. Wat kunnen we leren van de staande praktijk? Wat voor perspectief bieden ecodorpen voor de Nederlandse samenleving?
Marjolein ‘in het klein’ Jonker is dé pionier in Nederland van het leven in een Tiny House. Ze bereidde met haar eerste kleine woning in Alkmaar de weg voor wat inmiddels een volwaardige beweging genoemd kan worden. Inmiddels woont ze in Olst, op het nieuwbouwterrein direct naast de Aardehuizen. Ze vertelt over de mogelijkheden en drempels die overal en nergens in Nederland zijn om klein maar fijn te wonen. En hoe de gemeente Olst-Wijhe daarbij behulpzaam is geweest.
De eigenschappen van leemstuc zijn talrijk. Zo is het als afwerking binnenshuis een prachtig natuurlijk middel voor een evenwichtig binnenklimaat: vochtregulerend en temperend voor temperatuurwisselingen. Het is bovendien makkelijk om er mee te leren werken. Leer de basisbeginselen van leemstucen en zie hoe in korte tijd ook jij in staat bent om een mooie lemen muur te creëren!
Kringloop Coach Fedde Jorritsma weet van wanten en is onder meer met zijn bedrijf Local Wise een van de pioniers in Nederland rond het benutten van waardevolle grondstoffen waar veel Nederlanders onterecht de neus voor ophalen. Tijd voor een herwaardering.
In “Holy Shit! Humanure” geeft hij een presentatie over veilig composteren en het sluiten van de korte kringloop van menselijke consumptie.
Op het ‘Ecodorpenveld’ naast de Aardehuizen staat tijdens het Feestival een door hem gebouwde compost-toiletwagen. Na afloop van het Feestival verwerkt hij de opbrengst zelf. Alvast dank voor uw bijdrage!
Ga op een Eetbare Natuurwandeling met ervaren wildplukker, moestuincoach en cateraar Willy Boogaard en voedsel(bos)pionier Fransjan de Waard. Loop samen langs het eetbare groen in en rond de tuinen van de Aardehuizen en het aangrenzend in aanleg zijnde voedselbos, gelegen op een kleine hectare gemeentegrond die als ‘adoptiegroen’ wordt beheerd door stichting Eetbaar Olst-Wijhe en ontdek wat uit de natuur je allemaal kunt koken en eten.
Wie altijd al meer heeft willen weten over hoe je een bonsai goed onderhoudt, moet hierbij zijn! Een kleinschalige techniek, met groot resultaat. Het snoeien van bomen en struiken is een universele techniek die iedereen kan leren. Leer de fijne kneepjes van het vak bij het snoeien van bonsai boompjes. Als je dat kunt, kun je het ook in het groot, dus twee vliegen in één klap.
Met Superuse wordt ‘afval’ als hoogwaardig bouwmateriaal een tweede leven zonder energie-intensieve bewerking van afvalproducten. De Aardehuizen, met hun autobanden wanden en tweedehands houtwerk, vormen een inspirerend voorbeeld.
Architect Cesare Peeren heeft ruime ervaring met het ‘oogsten’ en toepassen van bouw-bruikbaar afvalmateriaal.
Hoe maak je vuur zonder aansteker of lucifers? Leen Smit is ervaren in bushcraft en leert je hoe je zelf een vuurtje kunt maken zonder dat er andere hulpmiddelen aan te pas komen dan (het veilig hanteren van) een goed zakmes.
Hoe maken we de productieketens voor Biobased bouwen in Nederland zo kort, dat de lokale economie er ook wel bij vaart? Sabine Biesheuvel laat zien hoe ecobouw, succesvol ondernemen en de landbouw transitie hand in hand kunnen gaan. Biesheuvel is directeur en co-founder van Blue City en toverde het oude Rotterdamse zwembad Tropicana om tot voorbeeldstad voor de circulaire en blauwe economie. Hier ontmoeten circulaire ondernemers en pioniers elkaar en ontwikkelen een concreet handelingsperspectief, of het nu gaat om het vergroten van je impact, zero waste leven of het ontwikkelen van een future proof materiaal. Ze werd in 2024 winnaar van de Circular Hero Award.
De Aardehuizen kregen eind 2016 van RVO een zogeheten Experiment-status voor zelfopwekking van duurzame energie. Dit werd geconcretiseerd in een internationaal samenwerkingsproject, waarvan de resultaten op 24 mei werden gepresenteerd.
Kartrekkers Richard van Leeuwen (Lector Sustainable Energy Systems bij Saxion Hogeschool) en Ferdi Hummelink (Aardehuis) vertellen in deze presentatie de ins en outs van zelfvoorziening met eigen opgewekte energie in een smart grid, met natuurlijk ook een kijkje in het energieopslag walhalla van de Aardehuizen zelf.
Aan de hand van een interactief kaartspel vertelt Aardehuis-initiator Paul Hendriksen hoe de ontwerpprincipes vanuit de (sociale) permacultuur zich vertalen in de succesvolle praktijk van de Aardehuizen. Wie nu denkt: “Sociale perma-wattes...?” moet vooral komen meedoen!
Bij de Aardehuizen zijn minstens 5000 oude autobanden gebruikt om er dragende muren van te maken. Heb je tijdens de bouwfase 2012-2015 je kans gemist om te ervaren hoe je dat doet? Je kunt tijdens de workshop autobanden stampen in de herkansing! Ook heel geschikt voor oud-bouwvrijwilligers die willen ontdekken of ze het nog niet verleerd zijn. We gaan een mooie rustbank maken bij de vijver in het Voedselbos naast de Aardehuizen.
Dit educatieve theaterstuk is een kennismaking voor jong en oud met het thema biobased bouwen door ecobouw-veteraan Wilco Machielse, die op 75-jarige leeftijd niet alleen vloerisolatie aanbrengt voor TonZon maar ook een carrière als caberetier nastreeft. Machielse is tevens bestuurslid voor de Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur (VIBA).
Aardehuis Feestival beleeft de primeur-presentatie van de jaaropleiding Zelfvoorzienend Leven die volgend jaar januari van start gaat. In 8 modules leer je alle aspecten kennen van zelfvoorzienend leven – kan dat dan ook in Nederland?! Kom het vrijblijvend ontdekken – plus een kans voor early birds om zich in te schrijven!
Bestemmingsplan ‘ecodorp’? Het bestaat inmiddels, gemeente Westerwolde bereidde de weg samen met ecodorp Land van Aine. Ecodorp-initiatieven en wethouders uit 3 gemeenten laten zien welke kansen en soms grote uitdagingen ze tegenkwamen in het op de (gemeente)grond laten landen van een eco-woongemeenschap.
Reflectie op 3 casussen van samenwerking tussen ecodorp-initiatieven en gemeenten, vanuit de ge(s)laagde praktijk van de realisatie van de Aardehuizen in Olst. Met Katja van der Valk (BuildingCommunity), Hans van Vliet (oud-ambtenaar RO gemeente Olst-Wijhe), Ton Strien (oud-burgemeester) en Miriam Zijp (Aardehuis Olst).
In het licht van klimaat ontwrichting, verlies van biodiversiteit en andere wereldwijd voelbare crises is het steeds belangrijker dat je met je lokale gemeenschap je eigen veerkracht eens kritisch onder de loep legt. Ecodorp Boekel doet mee aan een wereldwijd project van eco-woongemeenschappen waarin men op een gestructureerde manier per deelonderwerp bekeek in hoeverre je als gemeenschap schokken van buitenaf kunt doorstaan.
Ontdek het zelf! Ecodorp-initiator Ad Vlems neemt je mee in een interactieve presentatie aan de hand van een prachtige set educatieve kaarten.
*Blokkenschema wordt later gepubliceerd.
**NB: Bovenstaande beschrijvingen van workshops en presentaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Culturele muziek- en evenementendag. Een dag met live muziek van lokaal en landelijk talent, theater, intieme woonkamer concerten en live bands op het hoofdpodium. Overdag is er catering aanwezig waar de bezoekers kunnen proeven van de biologische en biodynamische smaken van het land (lokaal, vegan en glutenvrij).
‘s Avonds kun je met je voetjes van de vloer tijdens de Ecstatic Dance DJ set. Nog steeds geen genoeg van de muziek? Geniet na tijdens de Silent Disco!
Droom weg bij de zachte tonen van een handpan concert, laat je verrassen door een gitarist uit Kaap Verdië, zing mee met kampvuurliedjes, doe mee aan een interactieve theaterworkshop, en meer!
De volledige line-up wordt binnenkort bekendgemaakt.
Op zondag organiseren we een open huizenroute en weggeefmarkt. Je krijgt de kans om een kijkje te nemen in (een select aantal) huizen van bewoners en vragen te stellen over wonen, bouwen en leven in een ecodorp.
Aanmelden kan voor één of meerdere dagen.
Geniet, leer, speel, dans en
vier met ons 10 jaar aardehuizen!
Op vrijdag, zaterdag en zondag is er (biologische) catering aanwezig, verzorgd door onze eigen koks Willy Boogaard van ‘Eten uit de Natuur’ en Edith Kostelijk van ‘De Tafel van Kostelijk’. Voor een beperkt aantal bezoekers wordt er apart een lokaal, vegan en glutenvrij (betaald) diner georganiseerd, verzorgd door K.eetmee uit Deventer. Wil je deelnemen aan het betaalde diner? Geef dit aan in je aanmelding. Ook kan je drankjes en lekkere hapjes kopen aan de bar bij het Middenhuis. Toch iets anders eten? Op loopafstand van het festival vind je het centrum van Olst, waar twee restaurants en een supermarkt zijn.
Let op: We kunnen geen rekening houden met allergieën. Het diner (op aanmelding) is vegan en glutenvrij.
In de regio vind je allerlei leuke en groene overnachtingsmogelijkheden, van campings tot hotels. Bij de aardehuizen hebben we (helaas) geen overnachtingsmogelijkheden.
Voor een lijst van de overnachtingsmogelijkheden in de buurt, kijk je hier.
Je komt ons feestival bezoeken, leuk! We zijn te bereiken per trein, fiets en auto. Parkeergelegenheid hebben wij niet bij het terrein. We raden bezoekers dan ook nadrukkelijk aan om per trein te komen. Treinstation Olst is op 10 minuten loopafstand van het feestival. Vanaf daar ben je per trein binnen een kwartier in Deventer of Zwolle.
Kom je toch met de auto? Parkeer dan je auto bij treinstation Olst of wijk uit naar de parkeerplaatsen bij de supermarkten Plus of Aldi. Wij hebben geen beschikbare parkeerplaatsen. Een overzicht van andere parkeerplaatsen in de buurt vind je hier.
Parkeren voor mindervaliden: helaas hebben wij ook voor mindervaliden geen parkeermogelijkheid. Wel is de mogelijkheid om voor te rijden en iemand af te zetten.
Adres: Rietgors 22, 8121 JZ, Olst
Elke feestivaldag heeft andere toegangstijden:
Kijk goed per dag wanneer je als bezoeker langs kan komen! Buiten de toegangstijden is het als bezoeker niet toegestaan om het terrein te betreden of om er te verblijven.
Voor eten en drinken kun je aan de ingang van het terrein bonnen/muntjes kopen. Deze kun je inwisselen voor een drankje of een hapje aan de Aardehuis bar bij het Middenhuis.
Toegang tot het festival is gratis. Wel vragen we om een vrijwillige donatie om de onkosten van het festival te bekostigen en het festival zo mooi, leuk, lekker en interactief mogelijk te maken voor iedereen!
Voor het diner heb je wel een ticket nodig. Aanmelden voor het diner doe je via het aanmeldformulier.
Om het feestival zo leuk en gezellig mogelijk te maken voor de bezoekers en de bewoners, hanteren we een aantal belangrijke feest-regels! Lees de hieronder:
Kom je ons feestival bezoeken? Leuk! Hieronder lees je een aantal handige tips om je bezoek zo leuk mogelijk te maken.
Vragen? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op.
Tien jaar geleden, in juni 2015, werd het gemeenschapsgebouw van de Vereniging Aardehuizen Oost Nederland - Het Middenhuis - voltooid en kwam er een einde aan de intensieve bouwfase van de 23 Aardehuizen in Olst. Sindsdien hebben we als bewoners niet alleen ons leven in harmonie met de natuur vormgegeven, maar ook talloze projecten en initiatieven opgezet - van het landelijk ecodorpen netwerk tot een buurtmoestuin, tot verschillende projecten in duurzame energie en voedselcoöperaties - die hun impact hebben op lokaal, nationaal en zelfs internationaal niveau.
Dit bijzondere jubileum vieren we met het Aardehuis FEESTival, van 12 tot en met 15 juni 2025, een evenement dat de rijke oogst van tien jaar Aardehuizen zichtbaar maakt en onze gemeenschap verbindt met de wereld om ons heen.
GEN Nederland is een groeiend netwerk van ecodorpen en eco-communities binnen (en buiten) Nederland. Een prachtig, duurzaam initiatief door enthousiaste pioniers die de wereld van natuurlijk bouwen willen steunen, ontwikkelen en activeren. GEN combineert hun halfjaarlijkse ecodorpen-netwerk weekend en hun eigen 10 jarig jubileum met deelname aan het Aardehuis Feestival en verzorgt onder andere een groot aantal inspirerende workshops op vrijdag 13 juni.
Ook hebben zij tijdens het weekend een parallelprogramma inclusief camping. Wil jij deelnemen aan het GEN ecodorpen-netwerk weekend? Er is ruimte voor 30-40 personen.
bouwen, werken, wonen en leven in harmonie met de natuur, in verbondenheid met elkaar en ter inspiratie van de wereld om ons heen. Kom het ervaren!
Wil je komen helpen als vrijwilliger? Wil je je aanmelden als artiest, kunstenaar of wil je op een andere manier bijdragen aan het Feestival?
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op.
Veel vragen kunnen beantwoord worden bij de algemene rondleiding. Data hier te vinden
Voor algemene vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contactpersoon voor media en onderzoek, film en fotografie projecten: Mirjam Burema: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor vragen over privé- of rondleidingen op maat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Beheerder Middenhuis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bij vragen of opmerkingen over de website: Karin de Gorter - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wilt u niet alle email adressen tegelijk hetzelfde bericht sturen? Daardoor vertraagt de behandeling van uw bericht. Dank u wel!