Het leemvloer-experiment; het geheim van een bloempapje

mengenNaast het bouwen bestaat ons leven ook uit leuke experimenten. Al neuzend op internet kom je van allerlei leuke informatie tegen. Dit experimenteren is een uitstekende manier om de kopzorgen over of we deze winter nu al in een aardehuis wonen of nog weer een winter kamperen (dat zou de 4e winter op rij zijn) te laten verdwijnen. Deze keer een experiment met klei, zand, water, meel, poeder pigment en houtlijm. Zouden deze ingrediƫnten straks een mooie harde watervaste vloer kunnen worden in ons huis?

Eerst hebben we klei in de week gezet. Fijn dat we onze eigen klei van eigen grond weer goed kunnen gebruiken. Na een etmaal weken en kneden was het een heerlijke smurrie geworden. Op een prachtige zomeravond leggen we een groot stuk plastic op het gras en gaan we aan de slag met het mengen van de leem. We gebruiken de volgende verhoudingen:
1 emmer smurrieklei
3 emmers zand
100 gram meel (bloem)
water

Voordat we gaan mengen heb ik de bloem (tarwebloem) aan de kook gebracht totdat het een beetje glazig werd en vervolgens weer aangelengd met water tot ongeveer een halve emmer. Dit papje zorgt echt voor een wonder. Daarover straks meer. Eerst het mengen. We mikken eerst een emmer zand, dan de klei, de emmer met bloempapje, meer zand en wat water. En dan, schoenen uit en mengen maar; met de voeten. Er komen steeds meer mensen bij die dit leuk vinden om te doen, het wordt een gezellige bedoening daar in de blubber.

ronja in de klei

Een andere mengtecniek die we uitproberen was het rollen van het plastic kleed. Daardoor wordt het mengsel heen en weer geschut. Een beetje als in een cementmolen, maar dan zonder herrie. Werkt heel goed. Je leem moet dan wel al voldoende nat zijn.

malAls het klaar is schepen we het in onze mal. Paul had een mal gemaakt ter grootte van twee stoeptegels. Als de 'leemtegels' straks droog zijn, willen we twee stoeptegels van de vloer in de kantine eruit halen en onze leemtegels daarvoor in de plaats leggen. Op een plek waar veel gelopen wordt. Zo kunnen we uitproberen hoe slijtvast ze zijn.

Met de rest van de leem geven we de leemoven zijn laatste laag. En nu maar wachten tot het droog zou worden.

pizzaovenDe volgende dag is de leemoven al behoorlijk opgedroogd. En het resultaat is verbluffend. De leemlaag is keihard, bijna als cement. Dit komt dus alleen door het toevoegen van het bloempapje! Echt een wondermiddel waar mijn hart van gaat stromen. Zo simpel, goedkoop en doeltreffend. De leemtegels moeten nog verder drogen. Ook interessant om te kijken hoeveel dagen ze nodig hebben om helemaal droog te worden. Interessant voor straks als we zo onze vloer gaan maken. Volgende keer meer over het verven van de leemtegels met eigen gemaakte verf.