Met de voeten in de klei

plaatje lemen met de voetenNu het dak er voor een groot deel op ligt bij het huurdersblok, kan er ook al begonnen worden met binnenwerk. Gisteren is een eerste laag leem tegen de autobandenwand gesmeten. En vandaag mogen Annemieke en ik daarmee verder gaan. Mijn favoriete klus: moet handen én voeten in de klei!

De ploeg die er gisteren mee bezig was heeft de leem gemengd met de cementmolen. Onze mixer is momenteel in reparatie. Ook wij doen een poging om de klei (van ons eigen terrein) te mengen met zand, water en stro in de cementmolen. Maar wat ons betreft werkt dat niet. We besluiten al snel om het ‘handmatig’ te gaan doen: met de voeten!

We verkruimelen eerst de klei zoveel mogelijk, mengen het zand er al door heen en dan het water erbij. En stampen maar. Het is een heerlijk gevoel om zo met de voeten in de blubber te staan. Het weer is mooi, het is warm genoeg, we staan naast elkaar, beiden en een speciekuip. Gezellig kletsend, met uitzicht over het veld waar de koolzaad plaats heeft gemaakt voor de klaprozen. En onze voeten doen het werk. Uiteindelijk de stro erdoor. Het wordt dan langzamerhand wel zwaar. We voelen onze beenspieren goed. Maar dat is een mooie afwisseling met het bandenstampwerk waar je vooral je armen en handen gebruikt. En net op het moment dat je denkt dat je benen aan rust toe zijn is de leem klaar.

Mooie derrie om op de muren te smijten. Want dat is de volgende stap. Na het natmaken van de leem van gisteren smijt je ‘ballen’ leem op de muur, in de holtes tussen de banden. Het voelt echt meer als spelen dan als werk. Heerlijk toch, een eigen huis bouwen. We lemen minder muur dan de ploeg van gisteren. Maar we zijn ook met minder mensen én waarschijnlijk gaat mengen met de hand, eh, voet wel iets langzamer dan machinaal. Maar niet veel langzamer en wat je er voor terug krijgt is wat ons betreft de moeite van het ‘voetwerk’ meer dan waard. Niet gestoord door machinale herrie is een goed gesprek, plezier en verbinding mogelijk en je sluit de dag moe maar zeer voldaan af. Sommige machines doen werk wat wij anders niet hadden kunnen doen en dat is fijn, maar waar het enigszins kan kies ik toch echt voor het hand- en voetenwerk.