Metselen

plafondDe dakdozen zijn erop gezet! Twee van de drie huizen van het huurblok hebben nu een dak. De dakdozen, die in de loods in een week of 6 in elkaar gezet waren, zijn in twee dagen op het dak gelegd. We hebben er nog even op moeten wachten omdat het noodzakelijk was dat het daarvoor een aantal dagen droog weer was, maar met het mooie weer van de afgelopen week lagen de dakdozen van deze twee huizen er in mum van tijd op.

De dakdozen zijn op de buitenste twee huurhuizen gelegd. Er is ook al een waterwerende laag EPDM op gemaakt en de daklichten zijn al beverstigd. Het ziet er al heel echt uit.

dak met daklichten

Het middelste huis heeft nog geen dak. Dit heeft te maken met de stamplemen muren die straks als scheidingswand tussen de huizen wordt gebouwd. In het eerste blok was het hele dak al gebouwd toen er begonnen werd met de stamplemen scheidingsmuur. Daardoor was het erg lastig om het bovenste gedeelte van deze muur op te bouwen. Je kunt de leem dan niet meer goed van boven af in de bekisting krijgen. We zijn een lerende organisatie, dus nu maken we de stamplemen muur voordat het dak boven deze muur dicht zit. Vandaar dat het middelste huis nog geen dak heeft.

Vandaag zijn Annemieke en ik bezig de ondermuurtjes van de scheidingsmuren te metselen.  Deze scheidingsmuren worden straks van stampleem gemaakt. Maar de basis van deze stamplemen muur wordt gevormd door twee lagen gasbeton (een kalkzand baksteen). De reden hiervoor is dat de stamplemen muur niet met zijn voeten in het aardepakket -die onder onder vloer komt- moet komen te staan. Mocht er dan ooit een leiding in het aardepakket lek gaan, dan wordt het ondermuurtje van gasbeton niet en niet de stampleem. Je wilt niet dat zo’n stamplemen muur nat wordt van onderen en onder uit kan gaan zakken. Vandaar voor de zekerheid een basis van gasbeton stenen in het aardepakket.

metselen

Annemieke en ik zijn gisteren begonnen met het eerste muurtje. We hadden allebei bij blok 1 ook al gemetseld maar het was toch weer even inkomen. Vandaag gaat het stukken rechter en stukken sneller. Het is fijn om te merken dat het krijgen van ervaring met een bepaalde klus zoveel meer opbrengst oplevert. Martin, de bouwco die verantwoordelijk is voor dit onderdeel van het huis, heeft ons alweer gevraagd om volgende week ook weer twee dagen te komen metselen. Dan gaan we de basislaag voor de gevelmuur maken. We hebben er alweer zin in, het is een leuke klus en het is geeft vertrouwen dat je nu al merkt dat we er beter en sneller in worden.