De finale

20111121_finale_DD_0016Afgelopen anderhalve maand deden we mee aan de wedstrijd Duurzame Dorp Overijssel. Dat was weer een flinke klus erbij: het bedenken en maken van twee filmpjes over ons project samen met RTV Oost, heel wat overleggen, intern en met de werkgroep Duurzaam Dorp, veel teksten geschreven over ons project en het in gang zetten van een enorm social media circus om stemmen te verzamelen. Emailen, netwerken, twitteren, facebook. Ons project is de hele wereld rond gegaan. Twee weken geleden werd bekend dat we de finale gehaald hadden, maar dat we qua stemmen op de tweede plek kwamen qua aantal stemmen. In de finale moesten we er dus nog harder aan trekken om stemmen te verzamelen. En nadenken over hoe we de jury nog beter konden overtuigen dat wij toch echt het duurzaamste project zijn. Zou het ons lukken?

Maandagavond 21 november 20.00 uur stonden we met een groep van 20 mensen van de vereniging in de volle ontvangsthal van het Deltion College in Zwolle. Om ons heen staan de busladingen uit Vasse, Delden en Hellendoorn. Vasse heeft zelfs hun fanfare meegenomen. Er is een overvloed aan hapjes en drankjes, het publiek wordt voorbereid op hoe een live-uitzending werkt. En wij bijten op onze nagels. Tijdens het traject van de halve finale heb ik er nachten van wakker gelegen. Maar toen we door waren naar de finale en ik werkelijk alles uit de kast had getrokken om te netwerken voor stemmen kon ik het loslaten. Ik had er volledig vertrouwen in. We zouden het duurzaamste dorp van Overijssel worden.

Maar nu, maandagavond, tijdens de live-uitzending, waren we allemaal erg zenuwachtig. Toen de jury op het podium gevraagd werd en geïnterviewd werd, dekten ze zich ernorm in. Het kon nog alle kanten op gaan, de twijfel kwam vol op ons af. Paul, onze held, werd daarna als eerste op het podium geroepen. Hij deed het hartstikke goed, ondanks dat de presentator weer begon over een Teletubbiedorp. Soms word je zo moe van al die vooroordelen. Maar Paul liet daar niets van merken en bleef enthousiast vertellen over ons mooie project.

Toen werd de publieksprijs bekend: het werd Vasse. Onze gezichten probeerden de teleurstelling te verbergen. Natuurlijk hadden we gehoopt die te winnen, want er hebben zoveel mensen op ons gestemd. Maar voor Vasse gold datzelfde en naast ons werd hard gejuicht. De uitzending duurde lang, onze nagels werden korter en we knepen elkaar in de handen. Ik fluisterde tegen Paul dat ik werkelijk begon te denken dat we het niet zouden worden.

Eindelijk kwam de jury weer terug. Ze vertelden dat ze het uiteindelijk het belangrijkst vonden dat het winnende dorp vernieuwend was en met hun project Overijssel op de kaart zette. De hoop kwam terug, zou het dan toch....... En toen het verlossende woord: Olst heeft gewonnen. Wij hebben gewonnen. Het Aardehuisproject heeft de hoofdprijs gewonnen! Ik heb nog nooit zo gejuicht in mijn leven als toen ik dat hoorde. Wat geweldig. Het is gelukt!

De geldprijs is geweldig, daarmee kunnen we een deel van het bezoekerscentrum, het gemeenschapshuis en het groen realiseren. Maar eigenlijk is de erkenning die we met deze hoofdprijs krijgen nog belangrijker. De erkenning van 6 jaar non stop keihard werken. Jullie moesten eens weten hoeveel werk er zit in dit project. Elke dag, door vele van ons hele dagen en vaak zelfs nachten. Zo veel inzet voor iets wat wij zo belangrijjk vinden. En nu worden we daarin volledig erkend. Door een bekwame vakjury. Als ik dit schrijf komen de tranen weer omhoog. Dit mooie project dat we zo graag willen realiseren. En nu worden we van buiten af zo gesteund door deze prijs.

We weten helaas niet hoeveel duizenden stemmen we voor ons project gekregen hebben, dat hebben ze niet genoemd. Maar ik weet zeker dat dat er ook heel veel zijn. En ook daardoor worden we enorm gesteund. Dus dank, heel veel dank voor jullie stem!

Wij gaan door, hoeveel hobbels er nog komen. De aardehuizen gaan gebouwd worden en daarmee wordt Olst het Duurzaamste Dorp van Overijssel!