Paasbouwweekend

20130401 aardehuis 0049Het paasmeebouwweekend was een groot succes. Drie dagen lang met een ploeg van 25 tot 30 bouwers, dat schiet lekker op. Tel daarbij op een enorme hoeveelheid gezelligheid, heerlijk eten, paaseieren, een warme leembank waar het voor vermoeide lijven heerlijk toeven was, inspirerende verhalen, films en workshops en je hebt ongeveer een beeld van hoe het hier kan zijn. Ongeveer, want de aardehuissfeer proef je pas echt als je hier bent. Het onsterfelijke citaat van één van onze vrijwilligers zegt genoeg, maar dat verklap ik pas straks.

Vrijdagavond kwamen al zo’n vijftien vrijwilligers aan. Na een kennismakingsronde kregen ze tijdens een presentatie alle ins en outs van ons project. Het weer was nog niet zo paasachtig, dus de vrijwilligers waren blij met de caravans op ons kampeerterrein waar de meesten van hen de nachten doorbrachten. Eén vrijwilliger was zo stoer toch in haar tent te slapen. Maar de tweede en derde nacht verkoos ze toch liever de warme leembank van de rocket stove.

20130401 aardehuis 0084Omdat we met zo’n grote groep waren konden de vrijwilligers en een aantal kerngroepleden  zich verdelen over zowel blok 6 als blok 2. Dat was voor de toekomstige bewoners van blok 2 (waaronder ikzelf) een hart onder de riem, want de autobandenwand van blok 2 ligt al maanden stil. Toen de vrijwilligers, waarvan de meesten voor het eerst meehielpen, de schone kunst van het bandenstampen onder de knie hadden, kwam de productie flink op gang. We hadden een keigoeie stampploeg en er werden ruim 80 banden per dag gestampt. Bij elke band die klaar was klonk er weer een wave over het aardehuisterrein. Al met al kregen we blok 6 bijna helemaal af. Nog een aantal banden van de 10e rij en dan kan er gestart worden met de voorbereidingen van de betonnen ringbalk. Bij blok 2 is er een start gemaakt aan de 9e rij, dus ook daar is het einde in zicht. Dat geeft de burger moed.

De spieren hadden het wel zwaar te verduren met het paasweekend. Rust en ontspanning was dus ook geen overbodige luxe. Elke lunch werd de bouwploeg verwend met lekkere soep en brood, en ’s avonds aten we met z’n allen een heerlijke maaltijd. Zondagochtend was er een heerlijk en prachtig paasontbijt. En de kantine kwam steeds meer in paassfeer door alle paasknutsels van de kinderen.  

20130331 aardehuis 0085

Gelukkig scheen ook de zon zo nu en dan heerlijk en konden we ons buiten verheugen op de komende lente. En wat te denken van de warme leembank na een dag hard werken? Met een pilsje of een glaasje wijn in de hand. Daar was niemand meer weg te slaan. Toch hadden een aantal vrijwilligers zaterdagavond nog puf om een workshop mozaïeken te doen. Anderen daarentegen luisterden liever naar een inspirerende presentatie over de bouw van het gemeenschapshuis van ecodorp Brabant, of vermaakten zich met de inspirerende verhalen van elkaar. En natuurlijk is er heel veel gelachen. Tot kaakspierspierpijn toe.

Aan het einde van de drie dagen was iedereen moe maar zeer voldaan en we konden trots zijn op ons werk. Ik kon me geen betere plek bedenken om deze paasdagen door te brengen.
Wat een tof weekend was het, wat een tof project hebben we toch!

En tenslotte nog de beloofde quote van één van onze vrijwilligers tijdens een evaluatierondje: “banden stampen is beter dan seks!” Voor iedereen die het paasweekend gemist heeft: in de meivakantie is er een herkansing.