Steeds dichterbij oplevering

stampleem woningscheidende wand Er is een begin gemaakt met de woningscheidende wand. Deze wand is gemaakt van stampleem. Dat is leem met kiezelstenen er door. Dit wordt met wat water gemengd en met een compressie apparaat stevig aangestampt.

Straks is het dus gedaan met binnen door van 1a naar 1b lopen. En zo komen we steeds dichter bij oplevering.

Vandaag heb ik rietmatten geplaatst tegen de binnenmuren in blok 1a. De kolommen die gemaakt zijn van tweedehands hout zijn nu afgewerkt met een stuk bast van een boom. Overal waar nu de rietmatten zitten komt straks leemstuc.

IMG 0923

Ook is er al gewerkt aan de vensterbanken, die worden van eikenhout.

IMG 0911

Hoe dichter bij oplevering, hoe meer kleine prutsklusjes er komen. Daarbij is het nog een hele kunst om te bedenken welke dingen eerst moeten en welke beter pas op het allerlaatst. De vensterbanken was ook zo'n klus. Ze waren al klaar, maar er moet nog veel in het blok gebeuren. Hierdoor kan het prachtige eikenhout beschadigd raken. Dus vandaag besloten we toch om ze voorlopig nog maar even uit het blok te halen. 
Dit hoort erbij als je voor het eerst huizen bouwt. Voor sommigen is dit een bron van frustratie, anderen kunnen het gemakkelijk van zich af laten glijden.

Ons project is bijzonder op veel vlakken. Het zelf bouwen van je eigen huis maar ook dat van je buren terwijl je in het dagelijks leven heel ander werk doet. Soms heb je het idee heel productief gebouwd te hebben en constateer je de volgende dag dat al je werk weer wordt afgebroken omdat het toch niet goed was. Of je ziet dat de opleveringsdatum van je huis steeds weer verder vooruit wordt geschoven. Hoe houd je dan de moed erin?

Ik verwonder mij er vaak over hoe we ondanks tegenslagen steeds weer de verbinding met elkaar zoeken. Hoe de harmonie steeds weer zegeviert. We willen het boven alles toch doen met elkaar. Dat gevoel is heel sterk en daar put ik kracht uit. Het geeft me steeds weer energie om met plezier en aandacht te bouwen aan de prachtige huizen van onze aardehuiswijk.