Bandenwand weer in het gareel en kolommen maken

IMG 0788Vandaag werd bij blok 2 gewerkt aan een bijzonder werkje. Door de harde wind was de bandenwand achterover gewaaid. Dat dit zou gebeuren was zelfs door de bouwcoördinatoren niet voorzien.

Achteraf was de wand ook al wel heel hoog en nog niet voldoende onderling verbonden met cement. Vanwege het regenachtige weer konden lange tijd de laatste 2 rijen banden niet worden gestampt en heeft de wand dus lang zo moeten staan zonder de betonnen ringbalk die zorgt voor stevigheid. Het heeft ons even tijd gekost om een manier te bedenken om de wand weer rechtop te krijgen. Afbreken en opnieuw beginnen zagen we namelijk niet zitten.

Vandaag is deze weer recht gezet met behulp van staalkabels. De kabels waren bevestigd aan een houten balk aan de noordzijde van de wand en staken tussen de banden door naar de zuidzijde. De kabels werden strak getrokken en zo kwam de banden wand stukje bij beetje weer recht te staan. Dit alles is weer uitgedacht en uitgevoerd door onze eigen Hans, die ook de koepel gemaakt heeft. Op de foto kun je zien dat een deel al recht staat aan en het deel aan de linkerkant nog naar achteren helt.
En nu maar hopen dat koning Winter ons gauw verlaat, zodat we de ruimte tussen de banden kunnen vullen met cement. Dan krijgt de muur meer verband en is de kans dat de wind hem omduwt veel kleinerbandenwand van achter opzij

Ik werkte vandaag samen met mijn toekomstige buurvrouw Sandra. We begonnen in de loods met het zagen van tweedehands balken. Aan de grote zaagtafel met de cirkelzaag maakten we de balken precies 15 cm.
Toen we de hele stapel klaar hadden bracht Niels de balken met de verreiker naar blok 5. Daar konden we beginnen met het samenstellen van de kolommen voor blok 6. Twee anderen waren daar ook bezig met het frezen en schaven van de dakliggers.

Twee balken van ongeveer gelijke lengte zaagden we op de maat van de kolom onder een hoek van 9 graden. Het dak loopt namelijk onder die hoek schuin. Als we twee balken in die maat gezaagd hebben, leggen we ze passend op elkaar. Dan klemmen we ze met lijmklemmen strak op elkaar. Om ze vervolgens met een slagboormachine met lange schroeven aan elkaar vast te schroeven. We hebben vandaag zo 6 kolommen voor blok 6 gemaakt.

kolommen schroeven

 

Dan was er ook nog een groepje bezig met de piepschuimenbroodjes van blok 3. Nog iets minder dan de helft te gaan en dan kan de vloer van blok 3 en 4 ook gestort worden. Zodat we van de zomer genoeg bandenstamp gelegenheid hebben voor al die busladingen vrijwilligers die staan te popelen om hun zomervakantie stampend bij ons door te brengen!