Underlayment; een levensverhaal

IMG 0355Ergens in de staat Louisiana in de VS groeide jarenlang een prachtige boom. Hij voelde zich groot en sterk en voelde dat dit zijn bestemming was; Groot en sterk zijn. Maar hij voelde er ook nog wat anders bij; hij wist zelf niet hoe het kon, maar hij voelde dat hij zijn kwaliteiten ten dienste zou stellen van anderen ver van zijn eigen wortels vandaan.

Op een dag werd hij opgeschrikt door een hard motorgeluid. Hij voelde dat het nu zou gaan gebeuren. Zijn reis op weg naar zijn bestemming zou een aanvang nemen. Het gehuil van de kettingzaag was het startsein. Zo werd hij losgemaakt van zijn wortels, en van zijn takken ontdaan. Hij schudde alles van zich af, tot alleen zijn essentie, de stam, nog over was. Die werd op een vrachtwagen gehesen en vervoerd naar een fabriek. Een grote schilmachine schilde zijn stam in dunne vellen. Vervolgens werden deze vellen met lijmlagen samengeperst. Er ontstond een grote sterke plaat van 244cm bij 120cm, die werd voorzien van stempels. Het Underlayment was geboren.

 

De bestemming

Hij werd met vele andere soortgelijken in een ruim van een groot schip geladen. Het schip zette koers naar een ander werelddeel. Over de Grote Atlantische oceaan ging het richting Europa. In de haven van Rotterdam werd het Underlayment uitgeladen op een vrachtwagen. Het voertuig begon te rijden in oostelijke richting. Na een paar uur stond de vrachtwagen stil en ging de motor uit. Het Underlayment werd uitgeladen. Daar bleef het een tijdje liggen. Opeens kwam er weer beweging in. Mensen handen tilden de platen en legden ze op de vloer. Een grote mechanische nietmachine schoot met groot geweld stevige nieten door het hout. Het Underlayment voelde zich steeds vaster zitten. Vervolgens kwam er nog een hamer met hele grote spijkers, die op verschillende plekken de spijkers door het underlayment sloegen. Het Underlayment kon nu geen kant meer uit. "Dit was het dan, hier kan ik groot en sterk zijn voor de rest van mijn leven."; dacht het Underlayment.

Een tweede leven

Maar zo ging het niet. Na lange tijd kwam er weer beweging in het Underlayment. Hij voelde dat hij werd losgetrokken. De grote spijkers en stevige nieten lieten los van de ondergrond en werden plat geslagen tegen het hout.

IMG 0358

Op een goeie dag kwamen er twee vrolijke mensen aan met hamers en nijptangen. Het Underlayment wachtte in spanning af wat er nu zou gebeuren.

IMG 0372 ontspijkeren

Liefdevol werd het Underlayment op twee schragen gezet. Voorzichtig sloegen de mensen de spijkers terug om ze er vervolgens met de nijptang uit te trekken. Ook de nieten werden zorgvuldig uit het hout getrokken.

IMG 0365 oude spijkers en nieten

Het Underlayment voelde zich weer schoon en klaar voor een nieuwe taak, waarin zijn kwaliteiten weer volledig tot zijn recht konden komen. Hij had er nog geen idee van dat hij dit mocht gaan uitvoeren in de eerste Aardehuiswijk van Europa.