Allemaal op blok 1

kozijnen blok 1Vandaag hebben we met zijn allen aan blok 1 gewerkt. In de werkplaats werden de vliegers waaruit de hoge koepel gaat bestaan samengevoegd. Op de vloer van blok 1 werkten we aan de daklichten en maakten we bekisting voor de strobalen. Gerard, en Niels waren bezig met kozijnen in het eerste huis.

 

Ik heb vandaag veel gezaagd met de cirkelzaag. Ik heb platen gezaagd voor de daklichten. Dit deed ik samen met Rafal, onze Poolse vrijwilliger die al weer bijna een week bij ons is.
Later met Jolanda dezelfde OSB platen verzaagd voor de kisten waar straks de strobalen in komen. De OSB platen zijn tweedehands en zitten vol met spijkers en dikke metalen nietjes. Jolanda sleep dit eraf met de slijptol.
Het moesten stroken van 36cm breed worden. Met de winkelhaak konden we de juiste maat aftekenen, en dan zagen maar!

IMG 0335

IMG 0326

Door de steeds herhalende werkzaamheden leerde ik steeds beter werken met winkelhaak, rolmaat en timmermanspotlood. Ook de mogelijkheden van de cirkelzaag werden me steeds duidelijker. Wat gaat dat gemakkelijk zeg langs zo'n geleider. Het instellen van de zaag zodat je alleen de plaat doorzaagt en niet de zaagtafel is voor mij nu ook een koud kunstje.
Alleen een vraag houd me nog bezig; "Hoe slijp je zo'n timmermanspotlood?"

Er was voor vandaag zeer onstuimig herfstweer verwacht, maar dat viel eigenlijk reuze mee. Aan het einde van de middag ging het toch nog even fiks regenen. Het dak lekt dan nog aan alle kanten en al gauw stond de vloer van blok 1 weer vol met plassen.
Van buiten begint het al steeds meer echt te lijken. De kozijnen zitten er al voor een groot deel in bij het eerste huis. De eerste regendruppels hingen al aan de onderdorpels van de ramen. Een mooi gezicht.

IMG 0337