Dakdozen

IMG 0996Vandaag heb ik samen met Willy mijn eerst dakdoos gemaakt. Vorige week deden we nog voorwerk. Namelijk het netjes recht zagen van de tweedehands underlayment platen. Vandaag gingen we ze daadwerkelijk gebruiken voor een dakdoos.

Het dak van blok 1 heeft veel tijd en geld gekost en er moest veel op hoogte gewerkt worden.

Om sneller maar vooral veiliger te kunnen werken is nu de dakdoos bedacht.

Hans heeft het helemaal voorbereid. In de loods kan alles voorgefabriceerd worden. De dozen die af zijn worden opgeslagen op de vloer van blok 5. Het is echt een bouwdoos geworden, net als het in elkaar zetten van een IKEA kast. Eerst 12mm multiplex, dan dampdichtfolie, dan houten planken aan de kopse kanten en als ribben en zijkanten over de lengte. Deze schroeven we vast. Vervolgens mocht ik op een soort ligplank met wieltjes (die automonteurs ook hebben) met de spijkermitrailleur spijkers schieten door het multiplex tegen de houten planken. Het was nog niet altijd even makkelijk om precies de balk te raken, soms ging er weleens een spijker naast.

Toen dat klaar was kon het piepschuim er in, dat dient als isolatie. Hans had het precies op maat besteld, maar de dakdekker raadde aan om toch nog een klein PUR-randje over te laten. Nu moest het piepschuim dus eerst nog even een klein stukje bijgezaagd worden. Maar dat gaat bij de volgende piepschuim bestelling natuurlijk anders. De stukken worden dan al net iets kleiner aangeleverd. De randjes PURden we dicht met witte PUR. Het leek net slagroom. Na 3 lagen piepschuim kon de bovenkant op de doos. Die is gemaakt van de tweedehands underlayment platen van 18 mm. Deze platen worden ook weer met de spijkermitrailleur vastgeschoten.

Elke dakdoos heeft een nummer en dat verven we er groot en duidelijk op. We maken eerst de dozen die straks het laatst nodig zijn. Zodat die onder op de stapel liggen straks. Als de doos klaar is wordt hij met de Merlo naar blok 5 gereden. Willy en ik moesten de doos begeleiden op zijn weg. We reden stapvoets omdat het ook heel hard waaide. Het leek wel een uitvaart.

dakdoos

Er zijn veel verschillende dozen, want ook de daklichten worden er natuurlijk alvast ingezaagd.