Schade beperken

afl 28 piepschuimDe fundering is in volle gang. Er zitten betonnen heipalen in de grond. We krijgen vrachtwagens vol met piepschuim aangeleverd voor de bekisting en de isolatie van de vloeren. Dit is niet het materiaal waar we in ons ecoproject allereerst voor kozen. Hoe kunnen we de schade nog enigszins beperken?

Gisteren kwam er weer een vrachtwagen vol piepschuim aan. Bij het uitladen en neerzetten van de pallets vol piepschuim platen brokkelde menig hoekje af en dwarrelden de piepschuim korreltjes in het rond. Piepschuim! Dat rotspul, dat in vogelmagen en in de plastic oceaansoep terecht komt. We wilden toch ecohuizen?

Dit piepschuim wordt onze isolatie. Volgens onze adviseur, die zeer veel ervaring heeft in de ecobouw, zitten we toch echt vast aan dit materiaal. Door de veenlaag in de grond moeten we funderen en de fundering ligt lager in de grond omdat we op de betonnen vloer nog een laag aarde willen om de zonnewarmte op te vangen waardoor we weinig hoeven bij te stoken. En omdat de funderingsvloer met de isolatielaag lager ligt moet het isolatiemateriaal vochtbestendig zijn. Eerder was al genoemd dat de isolatie zeer drukvast moet zijn vanwege de zwaarte van de huizen. Dit piepschuim is dan de enige oplossing.

De man die het piepschuim bracht zei dat hij nog nooit zulk dik isolatiemateriaal had gezien. Onze vloeren worden straks heel goed geïsoleerd en de zonnewarmte die in de aarden vloer opgeslagen wordt zal dus dankzij het piepschuim echt in ons huis blijven. Dat is natuurlijk heel fijn. En het piepschuim wat we gebruiken is gerecycled piepschuim. Ook dat is fijn. Bovendien haalt het piepschuimbedrijf de resten piepschuim die we overhouden weer op om daarna opnieuw te recyclen. Binnen de piepschuimwereld toch nog een beetje eco.

Maar dan al die restjes en bolletjes die vrijkomen als je maar even iets met piepschuim doet... Hoe kunnen we die schade enigszins beperken? We moeten bij het maken van de piepschuimbekisting veel zaagwerk doen. Gisteren kwamen we op het idee om te kijken of we dat met een gloeiend hete ijzerdraad kunnen doen in plaats van met een zaag. Dan komt er helemaal niets aan afval vrij. Toen de pallets met het piepschuim gelost waren, heb ik met een aardehuisgenoot direct alle losgekomen stukjes verzameld, tot de kleine bolletjes toe. We spraken in de evaluatie van de werkdag af dat we gaan informeren of er al ergens een piepschuimstofzuiger bestaat, zodat we zelfs het kleinste piepschuimafval kunnen opzuigen en dat we zolang we die nog niet hebben dit met de hand gaan doen.

Zo hopen we dan toch de schade die wij veroorzaken met dit rotspul enigszins te beperken. Maar voor alle vogels of andere dieren waar onze piepschuim dan ondanks onze inspanningen toch nog in terecht komt: oprecht sorry!!