Scharrelen

gescharrelde stenen voor rocket stoveDe bouw van de romneyloods is al flink gevorderd. Het buitengedeelte is af, de houten aftimmering voor de vergaderruimte is bijna af en afgelopen twee weekenden zijn we bezig geweest met de bouw van een rocket mass heater, een houtkachel volgens hetzelfde principe van de rocket stove waar ik al eerder over vertelde. Paul en ik willen een rocket mass heater in ons eigen aardehuis bouwen en de romneyloods is een prachtige plek om te experimenteren. Maar het geld voor de romneyloods was wel inmiddels op. We konden dus experimenteren, maar dan wel met zoveel mogelijk gratis materiaal. Aan het scharrelen dus!

In de voorafgaande weken speurde ik elke avond internet af voor gratis spullen. Onze materialenlijst bestond uit grindtegels, bakstenen, kacheldeurtjes en een schoorsteenpijp. de benodigde oliedrums hadden we deze zomer al tweedehands op de kop getikt. Ik weet inmiddels dat er heel veel websites zijn waar je gratis spullen kunt ophalen: 'gratis ophalen', 'gratis afhalen', 'alles gratis', 'gratis spullen' en verzin het maar. Maar de grootste website voor gratis of goedkope spullen blijft toch wel marktplaats (verder doe ik niet aan reclame, hoor).

En als iets gratis is op te halen, dan zijn er meestal meer kapers op de kust. Dus ik heb heel wat moeten bellen voordat het raak was. Gratis grindtegels in Apeldoorn, lekker dichtbij. Waar ik niet aan had gedacht is dat grindtegels heel zwaar zijn en dat het dus niet in één vracht op te halen was. Er moest twee keer gereden worden. Ze zijn dan wel gratis, maar het kost wel veel tijd.

En zo onstond er ter plekke een nieuwe manier van scharrelen. En dit keer een echte lokale manier van scharrelen. Twee van ons gingen er met auto en aanhanger op uit en reden rond in Olst en omgeving. Als ze ergens een stapel bakstenen zagen liggen, belden ze aan en vroegen of ze stenen mochten meenemen voor de kachel. Een paar keer was het direct raak en als dat zo was dan werden ze meestal doorverwezen naar een adres waar ook stenen lagen. Ze kwamen met vrachten stenen thuis. Niet alleen bakstenen. Eén van de mensen waar ze aanbelden stuurde hen namelijk door naar een boerderij naast de oude steenfabriek en daar kregen ze een grote vracht met vuurvaste stenen mee. Die zijn in de winkel flink duurder, dus daar waren we heel blij mee. We hebben die niet gebruikt voor de kachel in de romneyloods, omdat dat een tijdelijke kachel in een tijdelijke ruimte is. De vuurvaste stenen bewaren we voor de kachels in de huizen zelf.

Op deze manier hebben we alle stenen gratis bij elkaar gescharreld. De kacheldeurtjes hebben we niet kunnen vinden, maar dat lossen we nu op met stoeptegels. De mortel hebben we gemaakt van klei van ons eigen terrein, gemengd met zand (dat we wel bij de bouwwinkel hebben gekocht). Zelfs de schoorsteenpijp, waarvan we dachten dat het het duurste onderdeel van de kachel zou worden, heeft één van onze vrijwilligers gratis meegekregen. Hij moet daar wel een dag voor werken bij het bedrijf waar hij hem 'gescoord' heeft. Dus helemaal gratis is het ook weer niet. Maar toch. Al met al heeft deze kachel ons nauwelijks geld gekost en de mensen die de spullen aan ons gaven, vonden het ook nog leuk om ons te kunnen helpen. Het was een leuk voorproefje van hoe het straks bij de bouw van de huizen nog veel vaker gaat gebeuren!

ps: volgende aflevering een verslag van de bouw van de rocket mass heater.