Bouwen

Ruud in de yurtDe maand januari hadden we het druk met de voorbereiding van de verhuizing. Dozen inpakken, nog meer spullen wegdoen. En tussendoor moesten we de yurt ook gaan voorbereiden. We besloten dat we toch een houten vloer in de yurt wilden. Eén weekend waren we bezig met het effenen van de grond naast de boerderij waar de yurt zou komen. Het was wel een historisch moment om de paaltjes in de grond te slaan op de plek voor de yurt. Daar zouden we over een tijd komen te wonen. We konden het ons nog niet voorstellen.

En de volgende twee weekenden hadden we ingepland om de vloer te bouwen. Ons plan was een stevig plastic als basis. Daarna een laag pallets, opgevuld met schapewol. Daar overheen een laag wollen dekens en tenslotte een houten vloertje van tweedehands vloerplanken. We hadden een flinke groep vrienden bereid gevonden mee te helpen. Met z'n achten waren we aan het werk. Dat voelde zó goed, om zo samen bezig te zijn met het bouwen aan je huis. Ik kreeg enorm veel zin in de bouw van de aardehuizen. Dit beloofde veel goeds. Het was beregezellig. Maar ik had toch nog niet alles goed genoeg doordacht en er ontstonden dus ook discussies op de werkvloer over hoe en wat. Op dat moment was ik erg blij dat we bij ons aardehuisproject niet zelf alles hoeven te bedenken en dat we straks een ervaring bouwleider erbij hebben. We doen heel veel zelf in het aardehuisproject, maar gelukkig hebben we goede profs om ons heen voor advies.

De dag dat we de yurt zouden opzetten hadden we weer een groep van 8 vrienden op de been gebracht. Het was koud weer, een beetje miezerig, niet echt lekker bouwweer, maar gelukkig was het niet echt nat. Christof was er natuurlijk ook weer en het was leuk hem weer te zien. Onder leiding van hem gingen we aan de slag. De deuren werden als eerste vastgezet. De wanden van de houten harmonicaconstructie ertussen. De houten onderkant van de dakkoepel met de twee steunpalen. De stokken van het dak. De hele yurt stond toen al, zonder de doeken. Een erg mooi gezicht. Daarna het vilt, het buitendoek en tenslotte de dakkoepel zelf. Voor een overzicht van de opbouw van de yurt kun je de plaatsen hier aanklikken.

Deze keer liep alles helemaal voorspoedig en het was weer erg leuk om zo samen bezig te zijn. En aan het einde van de dag stond ons huis! Je kon er naar binnen, en binnen was je beschermd voor wind en regen. En wat een heerlijk eenvoudige manier van bouwen! De palen en houten wanden zitten met touwtjes aan elkaar vast. De vilten wanddoeken met haakjes aan de houten wanden. De dakpalen met lussen aan de houten wandconstructie. Er komen nauwelijks schroeven aan te pas. Een kind kan de was doen.

Maar twee dagen later werd Nederland overvallen door een storm die vier dagen zou duren. Windkracht 6 tot 8 en windstoten van 80 tot 90 km/uur. Zou de yurt dat overleven?