Verwachtingen rond koepels aardehuizen

Aardehuis 8BAEen groen begroeid bolletje: zo moesten de koepels op de aardehuizen eruit komen te zien. Klimop zou de grijze dakbedekking camoufleren en daarmee aansluiten bij het uiterlijk van de wijk. Op dit moment zijn de koepels nog grotendeels grijs. Hoe is het zo gekomen en wat kunnen we in de toekomst van deze koepels verwachten?

Omdat de koepels het uiterlijk van de wijk bepalen, organiseren de bewoners van de aardehuizen een gespreksavond waarop de verwachtingen rond de koepels wederzijds worden uitgesproken en waarop ideeën en meningen welkom zijn.

Deze gespreksavond is op woensdag 8 mei om 20:00 uur in ’t Middenhuis (Rietgors 22). Iedereen is welkom. Graag even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. i.v.m. koffie en thee.

Net als de aardehuizen heeft de koepel een experimenteel karakter: de beleving aan de binnenkant van de koepel -met een doorsnede van 6 meter en een hoogte van bijna 5- is fantastisch. Ook het vermogen van deze vorm om de temperatuur vrij constant te houden, waardoor ze energiezuinig zijn, is onderdeel van het experiment. Door de buitenkant te laten begroeien met klimop zou de koepel opgaan in het groene dak en het geheel van de wijk, maar dat is tot nu toe niet gelukt.

Koud dak

Tijdens de bouw van de koepels werd al snel duidelijk dat een koud dak, een dak waarbij de isolatielaag niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant van het dak wordt aangebracht, geen goede keuze was van de architect. Hierdoor ontstond een probleem met condensatievocht waardoor lang werd gedacht dat de koepels lek waren. Dat bleek gelukkig niet het geval. Wel is veel werk gestoken in het afsluiten van de isolatielaag voor condensatievocht aan de binnenkant.

Bruidsluier

Daarbij gaf de dakdekker geen garantie op de dakbedekking als deze bedekt zou worden met klimop. Een klimplant die zich niet vasthecht, kon wel. Na verschillende experimenten, die elk een groeiseizoen in beslag namen, bleek dat bruidsluier en blauwe regen de gewenste vergroening opleveren. Op dit moment reiken verschillende bruidsluiers tot het dak en beginnen ze komend jaar met het beklimmen van de koepels.

Lager bouwwerk

Het opvolgen van de vele adviezen rond de isolatie van het koude dak hebben echter niet mogen baten. De koepels kampen nog steeds met vochtproblemen, waardoor opnieuw wordt gezocht naar oplossingen: sommige koepels worden mogelijk vervangen door een lager bouwwerk.